dimarts, 14 d’octubre del 2008

Resum de la Ponència: "Història i evolució del CDIAP Mollet".

En la presentació de la ponència es reconeix, que qualsevol entitat, viu i evoluciona per la contribució de molts esforços i de moltes persones. S’agraeix a totes elles el seu treball perquè ha permès que el CDIAP Mollet hagi pogut prestar ininterrompudament els seus serveis a la població, durant aquests 23 anys.
Es parla tot seguit dels principals referents històrics per poder entendre els orígens del CDIAP Mollet i les diferents etapes de la seva existència.
La concepció que es tenia als anys 60 del segle passat de quines eren les necessitats assistencials de l’infant amb deficiències identificant només aquelles vinculades a la rehabilitació neuromotriu i la reeducació.
La ignorància total de les necessitat subjectives de l’infant amb deficiència, com criticava Maud Mannoni l’any 1964 en el llibre: L’infant retardat i la seva mare”
La revolució del Maig del 68 que, entre altres coses, obliga a reconsiderar el concepte de la malaltia mental i a rebutjar mètodes “inhumans” de dubtosa eficàcia terapèutica. Això comporta el tancament de moltes institucions nosocomials i inspira la reforma de la Salut Mental a Catalunya.
Als anys 70 el surgiment d’un fort moviment reivindicatiu per part del col·lectiu de persones amb discapacitat física, amb molt ressò mediàtic, reclamant la desaparició de tots tipus de barreres discriminatòries: arquitectòniques, educatives, etc.
Finals dels 70 i començament dels 80, primeres experiències d’educació inclusiva, especialment a les Escoles Bressol d’iniciativa pública.
Als anys 80, promogudes per la OMS, publicació de les noves conceptualitzacions de les repercussions d’un problema crònic de salut sobre les persones, amb traducció castellana d’aquest treball l’any 1983 per part de l’IMSERSO.
Al juliol de 1985 publicació al DOG de l’ordre de creació del Programa Sectorial d’Estimulació Precoç.

Després es descriu com va néixer el CDIAP i es condensa la seva evolució en tres etapes històriques: la de l’edifici de Jaume I, la de l’edifici del carrer Batlle Tura o Palaudarias i la que comença al desembre de 2005, en l’edifici actual.
Finalment es comenten les característiques tècniques més destacades del projecte del CDIAP Mollet:
Atenció integrada de totes les necessitats de l’infant en els tres nivells de l’experiència: el biològic, el psicològic i el social.
Integració dins el propi servei. de tots els objectius o funcions assistencials: prevenció i promoció de la salut, diagnòstic, seguiment, tractament, coordinació amb els altres agents: de salut, educació i serveis socials del territori, investigació i docència.
La sectorització; delimitant la zona geogràfica on viu la població a la que va destinat el servei
La proposta d’una nova forma de treball en equip: la interdisciplinarietat
La transformació d’un servei d’estimulació precoç, en un servei de Desenvolupament infantil i d’atenció precoç, obrint el ventall de la població diana als infants amb problemes de desenvolupament no deficitaris i als infants en situacions de risc, tant biològic com psico-social..
La vocació d’esdevenir un servei públic universal i gratuït.
El plantejament de treballar concertadament amb els altres dipositius del territori; allò que, actualment, s’anomena treball en xarxa.








ANTONI CAMINO TABOADA.
Neuropediatre CDIAP-Mollet