dilluns, 13 d’octubre del 2008

Sinopsi de la comunicació: Dir "no" per poder créixer.

- Introducció sobre l’aparició del “no” i els seus efectes en el desenvolupament psíquic humà.

- Breu recull de les teoritzacions que diferents autors psicoanalistes (Freud, Spitz, Lacan, Doltó) han fet sobre “la negació” i la seva incidència en el vincle materno-filial i la constitució subjectiva.

- Descripció de com la funció de “la negació” va més enllà de la seva significació de rebuig, i determina també l’aparició en l’Infant de la consciència de “si mateix” com a subjecte diferenciat de l’altre, en el procés constitutiu de les primeres identificacions.

- Descripció de com el “No” dels infants ve determinat pel “No” dels pares, ja que no solament té funció de límit educatiu per al nen sinó també pels progenitors que, en el seu desig de complaure feliçment al seu fill, saben que, per responsabilitat, no sempre han de satisfer les seves demandes.

- Assenyalament de la funció del “No” , com a element essencial que, quan es fa present, promou en l’Infant l’aparició del llenguatge i el desig de ser autònom, de créixer i d’aprendre.

- Finalment la presentació en diapositives, d’un conte infantil que pretén mostrar la problemàtica del “No” en la interacció de l’Infant amb la mare i el seu entorn social. És un exemple d’un primer dia d’escola en que l’Infant ha de separar-se de la mare per restar en un entorn desconegut, per primera vegada. Es una descripció gràfica del procés que va des de la dificultat de l’instant de la separació , tant per la mare com per al nen, fins al final feliç de l’adaptació de l’Infant a la nova situació. És un recorregut de diferents versions del “No” i dels conflictes subjectius que genera en cada un dels personatges amb si mateix (discrepància entre el que es diu i el que es pensa). El Conte es titola “No,no i no” de Mireille d’Allancé. Però ha estat modificat una mica per tal d’adaptar-lo a la presentació.


Adoración Granados. Pedagoda-logopeda
Fuensanta Morales. Psicòloga
Gemma Barnés. Mestra-logopeda
Pietat Abizanda. Logopeda
Setembre 26-09-2008