dimecres, 13 de maig del 2020

REFLEXIONS SOBRE LA SITUACIÓ DE CONFINAMENT EN ELS INFANTS

L’actual situació de confinament, les restriccions, els canvis laborals i l’aïllament social pot tenir efectes psicològics tant en els adults com en els infants. Amb aquest document voldria ajudar-vos a entendre què pot estar passant als vostres fills per tal que pugueu donar resposta a algunes de les necessitats que puguin tenir.

Que li passa al meu fill/a?

Els vostres fills han trencat amb les seves rutines, horaris i activitats habituals. Han deixat de socialitzar-se amb altres nens, ja no van al parc ni surten al carrer, no van a l’escola i el seu nivell de joc lliure i d’activitat física ha disminuït. Tots aquests canvis poden provocar en alguns nens efectes diversos. Els infants més susceptibles a aquests canvis poden mostrar símptomes de malestar, estar més irritables, làbils, ploraners, mandrosos, apagats o, ben al contrari, molt moguts, enfadats o no fer cas. Alguns tenen problemes per regular la son, la gana, etc. Aquests dies hi ha nens que els costa més fer cas, que no volen anar a dormir sols o a l’hora de sempre, que estan mandrosos als matins, volen veure més televisió o la “tablet” i alguns no volen participar autònomament en activitats diàries com el vestit, la higiene o l’alimentació.
Per ajudar-los, és necessari comprendre perquè estan actuant d’aquella manera concreta. Entendre per què plora, què és el que està expressant amb seva actitud o què hi ha darrere d’un comportament concret ens ajuda a donar una resposta ajustada a les seves necessitats. Potser necessiten més activitats estructurades, límits més ferms, més horaris i rutines o entendre què està passant actualment. 


Com podem ajudar-los?

1. Què ens passa aquests dies? Sovint aquests dies els adults estem sotmesos a preocupacions, pors, incerteses laborals, al teletreball en un espai domèstic on hi ha també els fills que ens reclamen... És important respirar fons, mantenir la calma i sostenir els límits que ajudaran als infants a estructurar-se, estar tranquils i segurs. Alhora, haurem de ser més flexibles davant d’una situació tan inusual que implica necessàriament fer excepcions. Aprofitem aquests dies que ens permeten passar moltes estones junts i compartir vivències, però no perdem de vista els límits i les rutines que tant ajuden als menuts a desenvolupar-se i créixer en un entorn segur, previsible i ordenat.


2. Observar i reflexionar per entendre’ls abans d’actuar: És important observar, preguntar què els passa i escoltar el que ens diuen tant amb les paraules com amb la seva actitud i la seva expressivitat psicomotriu. Per què plora? Per què no para quiet? Per què no vol dormir sol? Preguntem-nos Què m’està volent dir amb això? Què necessita i com puc ajudar-lo?

3Un cop explorem com se senten (té por, està enfadat, està reclamant atenció perquè està avorrit...) ajudem-los a prendre’n consciència. Reconeixem el que els passa, validem les seves emocions i transmetem calma i seguretat per a què se sentin protegits. Si podem, hem d’evitar que escoltin notícies desesperançadores o que ens vegin abatuts o desbordats. Si ells ens veuen insegurs, poden dubtar de si ens podem fer càrrec d’ells en una situació tan particular.

4. Mantenir bons hàbits i una rutina: La rutina organitza, estructura i dóna seguretat. Saber què he de fer ara i què faré després m’ajuda a estar tranquil, a anticipar-me i posa ordre a l’entorn i a les persones. Per mantenir una rutina ens ajudarà moltíssim tenir un calendari visible per a tots. Definir a quina hora ens llevem, dinem o anem a dormir és important per dinamitzar i organitzar el contínuum del temps que provoca la situació de confinament. La rutina i el descans també són importants per als adults. Nosaltres també ens hem de cuidar i seguir uns horaris, unes rutines, assegurar-nos el descans i facilitar-nos algun moment de desconnexió.

Un exemple d’un dia del calendari pot ser el següent:

DILLUNS 

Esmorzar
Vestit i higiene: Ells sols i amb la mínima ajuda! Mirem el calendari
Activitat estructurada d’aprenentatge (escola) a taula 
Estona de joc lliure
Dinar
Descans
Activitat corporal i de moviment 
Berenar
Estona de jocs en família
Dutxa
Sopar
Conte i a dormir

Consells per al dia a dia:

  • -  Marqueu un horari fixe per llevar-se, per als àpats i per anar a dormir. Si els manteniu evitareu haver de negociar cada dia el mateix. En els calendaris els àpats organitzen, posen un abans i un després. Ara no toca, toca després de dinar, per exemple. Feu coses diferents els caps de setmana!

  • -  Aprofiteu per fomentar l’autonomia en les activitats de la vida diària. Aquests dies teniu més temps per a què es vesteixin sols, es rentin les mans, les dents, també per a què puguin menjar sols, tallar amb forquilla i ganivet. Això fa que es mantinguin actius, que es facin càrrec de les seves coses i omplin el temps amb una activitat quotidiana.

  • -  Fomenteu la seva participació en les tasques domèstiques: que es facin el llit, que reguin les plantes, que estenguin la roba i la dobleguin, que parin taula, freguin plats i cassoles, que us ajudin a cuinar!

  • -  Les tecnologies són un recurs que tenim a l’abast i que sovint fa que els infants quedin tranquils i menys demandants. Recordeu que no és recomanable per a menors de 6 anys l’exposició a pantalles i que, si en fan ús, ha de ser d’una manera regulada. Hem de limitar l’ús dels dispositius electrònics i escollir quins recursos consulten o veuen i tenir clar quin és l’objectiu: És per a què aprengui? És per a què es distregui?

  • -  Expliqueu als vostres fills què està passant amb seguretat i de manera que ho puguin entendre. No donar ni més informació ni menys de la que necessiten. Molts cops ells es fan un relat lligant la informació que escolten dels adults i que veuen a les notícies. Aquest relat pot no ajustar-se a la realitat i això els pot generar angoixa i por. El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha elaborat un conte anomenat La Rosa Contra el Virus que és una bona eina per a què els infants entenguin el que està passant actualment.

  • -  Feu activitats variades i fomenteu que ells pensin activitats per fer i ajudeu-los a dur-les a terme.

  • -  Feu videoconferències amb els familiars i amb els companys de l’escola; els ajudarà a seguir connectats amb l’exterior.
  • -  Demaneu activitats d’aprenentatge a l’escola; segur que ja us estan assessorant sobre activitats i materials que podeu emprar per seguir el currículum acadèmic.

  • -  Fomenteu les activitats creatives com pintar, cantar, tocar instruments, ballar, fer teatre, disfressar-se, fer titelles...

  • -  Intenteu mantenir un nivell d’activitat motriu. Els nens necessiten moure’s per seguir desenvolupant competències motrius i per descarregar. Podeu ballar i fer coreografies, gimcanes, jocs d’equilibris, mirar algun vídeo de ioga en família...

  • -  Aprofiteu per fer coses en família, explicar contes, veure pel·lícules, jugar a jocs de taula o de pistes, mirar fotos, fer un àlbum familiar o un arbre genealògic, fer manualitats o cuinar plegats.

  • -  Demaneu-me assessorament en activitats si necessiteu idees per facilitar el desenvolupament del vostre fill/filla i per a què segueixi millorant les àrees en les quals té dificultats. 


  • 10 d’abril 2020 Mollet del vallès
    Marta Iglesias Campo Terapeuta Ocupacional (col. núm. 005) i Psicomotricista del CDIAP MOLLET